Despre procesul de vopsire in camp electrostatic

vopsea_pulbere-culori

Vopsirea electrostatica este un proces diferit fata de vopsirea conventionala in principal datorita faptului ca nu este folosit un solvent pentru a pastra continutul si liantul vopselei intr-o forma lichida. Vopseaua consta intr-o pulbere fina care curge printr-un mecanism de pulverizare, adera electrostatic la substrat (suprafata piesei vopsite) si apoi este intarita in cuptoare de incalzire pentru a putea forma un invelis de vopsea.

vopsea pulbere culori

vopsea pulbere culori

Pulberea folosita poate fi un polimer termoplastic sau termorigid. Vopsirea electrostatica este utilizata pentru a crea un strat de vopsea mai dur si mult mai rezistent decat cel obtinut prin vopsire conventionala. Vopsirea electrostatica este in general utilizata pentru acoperirea metalelor, avand aplicabilitate intr-o gama vasta de domenii: constructii, confectii metalice, electrocasnice, automobile, echipamente sportive, instrumente muzicale si multe altele. Tehnologii moderne de vopsire electrostatica permit vopsirea si altor materiale precum MDF-ul prin diverse metode.

Procesul de vopsire electrostatica poate produce straturi mai groase de vopsea decat procesul conventional deoarece nu curge pe piesele vopsite si nici nu formeaza acumulari de vopsea. Astfel nu apar diferente intre suprafete vopsite orizontal si vertical. In ceea ce priveste mediul inconjurator este important de mentionat faptul ca vopsirea electrostatica elimina foarte putini compusi organici volatili.

Pulberea folosita la vopsire poate fi formata din mai multe culori ce pot fi aplicate inainte de intarire, prin urmare se poate obtine o combinatie de culori si efecte diverse intr-un singur strat de vopsea.

vopsire in camp electrostatic cabina

Cabina de vopsire in camp electrostatic

In general, particulele de pulbere folosita in procesul de vopsire electrostatica au o marime de 30-50 μm, o temperatura de vitrifiere de aproximativ 80 °C, o temperatura de topire de aproximativ 150 °C si sunt intarite la aproximativ 200 °C. Pentru astfel de pulberi este necesara o grosime a filmului mai mare de 50 μm pentru a obtine un film suficient de neted.

Exista si operatiuni specializate de vopsire in camp electrostatic cu particule mai mici de 30 μm sau cu o temperatura de vitrifiere mai mica de 40 °C, operatiuni ce sunt folosite pentru a produce un film neted, mai subtire. O varianta a procesului de vopsire electrostatic combina avantajele acesteia cu cel al vopsirii conventionale prin dispersarea unei pulberi foarte fine de cca. 1-5 μm in apa, care permite obtinerea unui film extrem de subtire si neted.

Un alt avantaj al acestui mod de vopsire este faptul ca in timpul procesului pulberea suprapulverizata poate fi reciclata si reutilizata in cadrul aceluiasi proces de vopsire. Utilizarea mai multor culori in procesul de vopsire poate constitui totusi un impediment in realizarea acestei operatiuni.

Procesul de vopsire electrostatica este compus din mai multe etape esentiale. Prima etapa este cea de pretratare care consta in inlaturarea murdariei, lubrifiantilor, uleiurilor, oxizilor de metal sau reziduurilor de sudura de pe piesa ce urmeza a fi vopsita. Pretratarea chimica implica utilizarea fosfatilor sau cromatilor in bai de scufundare sau prin pulverizare. Aceasta se face de obicei in mai multe etape ce constau in degresare, cizelare, inlaturarea petelor, clatire si, in final, fosfatarea sau cromatarea piesei. O alta metoda de pretratare a suprafetei o reprezinta sablarea. Aceasta consta in curatirea si netezirea suprafetei printr-un jet de material abraziv improscat cu aer comprimat si este folosit pentru produse confectionate din lemn, plastic sau sticla. Etapa de pretratare are atat rolul de curatare a suprafetei ce trebuie vopsita cat si de a imbunatati aderarea pulberii la aceasta.

pistol vopsire electrostatica

Pistol pentru vopsire electrostatica

Ulterior pretratarii are loc procesul de aplicare a vopselei pe suprafata pieselor. Cea mai intalnita metoda de aplicare a pulberii este de a o pulveriza cu ajutorul unui pistol electrostatic, sau Corona. Pistolul da pulberii o incarcatura electrica pozitiva dupa care o pulverizeaza catre piesa impamantata cu ajutorul unui jet de aer comprimat. Piesa este apoi incalzita, pulberea se topeste formand un film uniform, dupa care este racita pentru ca stratul de vopsea sa se intareasca. Este frecvent intalnita si metoda de incalzire in prealabil a metalului dupa care sa fie pulverizata vopseaua. Preincalzirea metalului poate ajuta la formarea unui strat de vopsea mai uniform insa creaza alte probleme precum scurgeri cauzate de pulbere in exces. Un alt tip de pistol folosit este cel Tribo care incarca electric pulberea prin frecare de un tub de teflon aflat in teava pistolului. Pistoalele tribo reduc diverse probleme ce pot aparea in cazul pistoalelor corona insa pot aparea efecte adeverse precum inter-ionizarea sau efectul de cusca Faraday.

O alta metoda de aplicare a vopselei electrostatice este de incalzire a substratului si apoi de cufundare a acestuia intr-o albie aerata plina cu pulbere. Pulberea adera si se topeste pe obiectul fierbinte. In general este necesara o incalzire suplimentara pentru finalizarea vopsirii. Aceasta metoda este folosita atunci cand se doreste un strat de vopsea de peste 300 micrometri. O varianta a acestei metode implica aceleasi modalitati de vopsire insa se face cu mult mai putina pulbere in albie. Un agent de incarcare electrostatica este plasat in albie iar pulberea astfel incarcata se ridica printr-un curent de aer si formeaza un nor deasupra albiei. Atunci cand piesele impamantate trec prin nor particulele incarcate electric vor fi atrase de suprafata acestora. Piesele nu sunt preincalzite precum in metoda precedenta.

In cazul pieselor plate se poate aplica o metoda de vopsire prin care pulberea este aplicata printr-o rola magnetica. Aceasta metoda are avantajul unei vopsiri mai rapide si pot fi constituite straturi cu grosimi intre 5 si 100 micrometri.

piese vopsite electrostatic

Piese vopsite electrostatic

Etapa finala in procesul de vopsire in camp electrostatica este cea de intarire. Atunci cand stratul de pulbere termorigida este supus unor temperaturi inalte, incepe sa se topeasca, sa se reverse si sa reactioneze chimic pentru a forma un polimer cu masa moleculara mai mare intr-o structura de retea. Procesul de intarire are nevoie de o temperatura specifica pentru o durata specifica pentru o intarire completa si pentru a atinge specificatiile dorite ale filmului. In general pulberea se intareste la 200 °C pentru o perioada de 10 minute. Timpul de intarire poate varia in functie de specificatiile producatorului de pulbere. Aceasta etapa se poate realiza in cuptoare cu convectie, cuptoare cu infrarosii sau printr-un proces de intarire cu laser, cel din urma fiind si cel mai rapid.

La nivel global piata vopsirii in camp electrostatic este una dintre cele mai dinamice, atingand in 2013 un nivel de 8,27 miliarde de dolari. Datorita avantajelor importante pe care le are fata de vopsirea conventionala precum rezistenta la coroziune, factori chimici, caldura, impact, abraziune, raze ultraviolete precum si rezistenta la conditiile meteo, cererea pentru vopsire electrostatica este in crestere, in special in domenii precum domeniul obiectelor de uz casnic, al constructiiloe, al industriei auto, al mobilei si multe altele. In plus este agreata celei conventionale din motive ce tin de protectia mediului inconjurator, emisiile de COV (compusi organici volatili) fiind extrem de reduse prin vopsire electrostatica. Conform unui raport al Grand View Research preluat de Reuters se estimeaza cresteri anuale ale acestei piete de aproximativ 6% la nivel global si un nivel de 12,48 miliarde de dolari pana in 2020.

Romania nu face exceptie de la trendul global, piata vopsirii in camp electrostatic inregistrand o evolutie semnificativa in ultimii 10 ani, iar pentru perioada urmatoare se anticipeaza de asemenea cresteri. Lider in acest domeniu pe piata din Romania este Analko Aluminium Industry, o companie cu un istoric de peste 40 de ani ce isi are radacinile in Grecia si care are o prezenta impresionanta in Europa. Compania dispune de cele mai moderne echipamente in domeniu si utilizeaza si tehnologii de ultima generatie precum o linie de vopsire ce foloseste vopsea electrostatica lichida.

Leave a Reply

Usi de garaj, usi metalice, rulouri exterioare - www.analkodoors.ro
RomaniaEnglish