Vopsea pulbere – soluţia ideală pentru finisaje perfecte

vopseaua pulbere

Acoperirea suprafeţelor metalice cu vopsele pulbere reprezintă soluţia aproape ideală de protecţie şi finisaj, datorită avantajelor economice, ecologice şi nu în ultimul rând riscului scăzut pentru sănătate pe care le prezintă.

Situate la graniţa dintre materialele plastice şi peliculogene, vopselele pulbere prezintă o serie de performanţe, reprezentând rezolvarea multor probleme dificile cu care se confruntă vopsirea convenţională cu vopsele lichide.

Ce înseamnă pudrarea în câmp electrostatic?

Atunci când le spunem oamenilor despre acest tip de vopsea, majoritatea doresc să le explicăm în ce constă procesul de vopsire în câmp electrostatic.

Oricare procedeu poate funcţiona şi electrostatic. Aplicarea unuia sau altuia se face în funcţie de tipul şi geometria pieselor, de natura pulberilor folosite şi a performanţelor ce trebuie realizate.

Vopsirea în camp electrostatic adesea nu este bine înţeleasă în industria vopselelor şi acoperirilor.

Pentru a clarifica procesul electrostatic, trebuie să înţelegem ce înseamnă vopsirea în câmp electrostatic şi cum funcţionează, lucruri pe care ar trebui să le luăm în considerare atunci când decidem dacă să alegem sau nu acest tip de vopsea.

vopsea pulbere2

Este o tehnologie de acoperire, care se face prin intermediul aplicării unor particule uscate de vopsea prin intermediul câmpului electrostatic. În acest procedeu de aplicare nu sunt folosite materiale chimice periculoase- vopselele tip pulbere au un conţinut de VOC (Compuși organici volatili) foarte scăzut şi nu sunt dăunătoare sănătăţii.

Vopsirea electrostatică este o tehnologie superioară de aplicare a unei vopsele, sub forma de pulbere, pe suprafeţe metalice care sunt ulterior tratate termic, asigurându-ne astfel o rezistenţă îndelungată la uzură şi abraziune.

Motivul principal pentru care se preferă această tehnologie este aderenţa net superioară a vopselei la suprafaţa metalică tratată, cât şi uniformizarea mult mai bună a stratului de vopsea.

Procesul de vopsire electrostatică poate produce straturi mai groase de vopsea decât procesul convenţional, deoarece nu curge pe piesele vopsite şi nici nu formează acumulări de vopsea. Astfel nu apar diferenţe între suprafeţe vopsite orizontal şi vertical. În ceea ce priveşte mediul înconjurător este important de menţionat faptul că vopsirea electrostatică elimină foarte puţini compuşi organici volatili.

Vopsirea pieselor cu vopsea pulbere în câmp electrostatic asigură o calitate superiară a produsului finit, atât din punct de vedere a rezistanţei mecanice, la coroziune cât şi a aspectului comercial.

vopsea pulbere

Se poate alege tipul vopselei, calitatea şi culoarea acesteia dintr-o largă paletă coloristică.

 Avantajele utilizării vopselelor pulbere comparativ cu vopsirea cu vopsele lichide:

  • Tehnologie de vopsire industrială ecologică;
  • Vopsirea se realizează fără utilizarea de solvenţi, diluant, ulei, nitro;
  • Eficienţă foarte mare la utilizarea vopselei 99.9%;
  • Putere mare de acoperire;
  • Calitate superioară a stratului de vopsea depus pe piesă;
  • Rezistenţă mare la abraziune;
  • Rezistenţă mare la uzură;
  • Rezistenţă mare la agenţi corozivi;
  • Aspect commercial;
  • Uşurinţa realizării unui proces automatizat care duce la o exploatare economică.
  • Se aplică un singur strat de vopsea spre deosebire de vopseua lichidă care necesită şi grund;
  • Rezistenţă la impact foarte bună.

Pentru a asigura un rezultat optim, orice suprafaţă metalică ce urmează a fi vopsită electrostatic trebuie să treacă prin 3 etape de prelucare.

Aceste calităţi sunt obţinute prin aplicarea vopselei încărcate electrostatic pe elementele metalice cu ajutorul unui pistol special.

Vopsirea electrostatică-etapele cel mai importante

  1. Prima etapă a procesului este pregătirea suprafeţei ce urmează a fi vopsită (include şi tratarea chimică)

După o verificare amănunţită a suprafeţelor metalice, urmează procesul de curăţare.

  1. A doua etapă constă în aplicarea vopselei

Suprafeţele metalice sunt vopsite cu vopsea sub formă de pulbere cu ajutorul unor utilaje special, ce conferă vopselei o sarcină electrică.

Vopseaua este atrasă de elementul ce urmează a fi acoperit, încărcat şi el cu o sarcină electrică, realizându-se astfel o peliculă uniformă de vopsea.

  1. Ultima etapă constă în tratarea suprafeţelor vopsite.

vopsire electrostatic

1 – dispozitiv rotire piesă; 2 – cabină aplicare pudră; 3 – instalaţie evacuare aer; 4 – filtru recuperare pudră; 5 – container pudră; 6 – rezervor-dozator pudră; 7 – panou de control; 8 – pistol electrostatic.

Figura 1. Schema procedeului de pudrare în câmp electrostatic

Unul din avantajele principale ale vopsirii electrostatice îl reprezintă acoperirea calitativ superioară faţă de modalităţile de vopsire convenţională( vopsea lichidă), rezultatul fiind o peliculă dură, rezistentă la acţiune mecanică (stratul de vopsea nu se crapă la îndoire, nu se exfoliază) şi la factorii meteorologici.

Vopselele pulbere îşi găsesc azi din ce în ce mai multe aplicaţii în domenii diverse datorită performanţelor peliculelor şi, nu în ultimul rând, datorită avantajelor pentru sănătatea lucrătorilor.

Lider în acest domeniu pe piaţa din România este Analko Aluminium Industry, o companie cu un istoric de peste 40 de ani ce îşi are rădăcinile în Grecia şi care are o prezenţă impresionantă în Europa. Compania dispune de cele mai moderne echipamente în domeniu şi utilizează şi tehnologii de ultimă generaţie precum o linie de vopsire ce foloseşte vopsea electrostatică.

Leave a Reply

Usi de garaj, usi metalice, rulouri exterioare - www.analkodoors.ro
RomaniaEnglish