Vopsire în câmp electrostatic pentru tablă și profile din aluminiu

Prezentul proces tehnologic descrie modul de vopsire în câmp electrostatic aplicat pe metale și în special pe obiecte din aluminiu.

Unitățile de vopsire în câmp electrostatic ale companiei ANALKO s-au proiectat și construit la cele mai înalte standarde internaționale din punct de vedere tehnologic pentru a efectua o prelucrare corectă și de o calitate superioară.

În prezent organizația noastră acoperă o productivitate de aproximativ 30 tone/zi (8 ore) și instalația poate fi folosită la vopsirea de produse din aluminiu și alte metale ce pot ajunge la o lungime de aproximativ 8.100 mm având un control pe fiecare etapă parcursă în parte.

Procesul de vopsire în câmp electrostatic necesită anumite instalații și utilaje, precum și respectarea riguroasă a tuturor condițiilor în procesul de producție. În cadrul acestei unități funcționează două unități complete de vopsire, una pentru culorile RAL, RAFAELO, METALICE, SAGRE; și una pentru sublicromie (vopsire în imitația lemnului).

Vopsirea în câmp electrostatic cuprinde următoarele etape:

  1. ETAPA DE PRE-TRATARE (degresare, decapare, cromatare)
  2. VOPSIREA ÎN CÂMP ELECTROSTATIC
  3. POLIMERIZAREA STRATULUI DE VOPSEA
  4. VOPSIREA ÎN NUANȚE DE LEMN (SUBLICROMIE)
  5. SERTIZAREA MATERIALELOR DE ALUMINIU
  6. CONTROL CTC
  7. AMBALAREA

1) Etapa de pretratare chimică – urmărește îndepărtarea impurităților și curățarea suprafețelor ce ulterior vor fi supuse vopsirii, în vederea asigurării unei calități crescute a produselor finite. Se desfășoară în 8 cuve din inox, fiecare cu volumul de aproximativ 15 m3. Doar în două cuve se desfășoară procese de tratare chimică.

Materiile prime folosite în acest proces sunt furnizate de către cea mai prestigioasă organizație în domeniu – EUROCHEM ITALIA și sunt produse certificate Qualicoat și GSB.

Vopsirea in camp electrostatic 1

2) Vopsirea în câmp electrostatic

Vopsirea se execută în trei cabine automate de vopsire: două cu 8 pistoale și una cu 10 pistoale, dar și două sisteme de vopsire manuală. Cabinele automate beneficiază de tehnologie cu programare computerizată pentru a efectua vopsirea pe toată suprafața obiectelor.

Vopsirea in camp electrostatic 2

3) Polimerizarea stratului de pudră

Polimerizarea stratului de pudră se realizează în două cuptoare de tip BOX cu injectoare automatizate pentru controlul termic: unul cu 8 linii și o lungime utilă de 7.000 mm și unul cu 6 linii și o lungime utilă de 8.100 mm. 

4) Vopsirea în nuanțe de lemn (sublicromie)

Vopsirea in camp electrostatic 3

Pentru realizarea vopsirii în nuanțe de lemn se parcurg aceleași etape de pregătire ale substratului, urmate de aplicarea pe suprafețele de aluminiu a unui film care are impregnat pe el textura corespunzătoare nuanței de lemn dorite. Profilele astfel acoperite sunt introduse într-un cuptor special ce permite imprimarea modelului decorativ pe substratul de bază (substanța impregnată pe film difuzează în substratul de bază). La ieșirea din cuptor are loc eliminarea foliei, profilele astfel vopsite fiind rezistente la radiațiile solare, precum și la umiditatea atmosferică înaltă, conform standardelor Qualicoat.

Materiile prime folosite în procesul de vopsire propriu-zis sunt furnizate de cei mai mari producători de vopsea printre care se enumeră DUPONT, NEOKEM, AKZO-NOBEL, TIGER, care au o gamă foarte largă de peste 400 de culori și nuanțe diferite pentru culorile convenționale și sunt certificate Qualicoat si GSB.

5) Sertizarea materialelor de aluminiu – prin care se realizează îmbinarea cu poliamidă între două semiprofile din aluminiu. Pentru a se putea realiza acest lucru a fost achiziționat un sistem de montare a poliamidei ISOMAT 5, iar recent s-a achizitionat un nou sistem de role pentru noile serii de profile de aluminiu ALUKÖNIGSTHAL. 

6) Controlul calității 

a) Controlul calității în curs de primire  a profilelor

Controlul macroscopic a profilelor pentru identificarea posibilelor defecte vizibile

b) Controlul calității în curs de vopsire

Controlul băilor de tratare chimică – conform standardul Qualicoat
Controlul de verificare a apei de demineralizare
Controlul vizual după etapele de tratare
Control și verificarea parametrilor cuptorului și polimerizare conform fișelor tehnice de vopsea pudră
Control vizual după procesul de polimerizare

c) Controlul calității final:

  1. – aspectul vizual al suprafeței vopsite (conform specificațiilor Qualicoat);
  2. – luciul (conform ISO 2813);
  3. – grosimea stratului de vopsea (conform ISO 2360);
  4. – aderența (conform EN ISO 2409);
  5. – rezistența la îndoire (conform EN ISO 1519);
  6. – rezistența la impact (conform EN ISO 6272 / ASTM D 2794);
  7. – rezistența la atmosfera cu conținut de dioxid de sulf (conform EN ISO 3231);
  8. – rezistența la pulverizare cu acid acetic(conform ISO 9227);
  9. – rezistența la coroziune accelerată (conform specificațiilor Qualicoat);
  10. – rezistența în condiții naturale (conform ISO 2810);
  11. – rezistența la solvenți (conform specificațiilor Qualicoat);
  12. – rezistența la mortar (conform ASTM D 3260);
  13. – rezistența la aburi (conform EN ISO 11341);
  14. – rezistența la condens (conform DIN 50017).

7) Ambalarea – se face individual, ceea ce conferă o mai bună calitate a suprafeței vopsite. De asemenea, pentru a fi protejata suprafața vopsită în timpul manipulării și prelucrării acestora putem aplica film de protecție pe toate suprafețele plane ale acestora.

Fiecare dintre aceste etape sunt atent supravegheate de personal înalt calificat pe fiecare palier de activitate, respectând totodată și normele Qualicoat.

Usi de garaj, usi metalice, rulouri exterioare - www.analkodoors.ro
RomaniaEnglish