Istoria plaselor de insecte, cum au aparut acestea

istoria plaselor de insecte
fie ca le numim plase de insecte, plase de tantari sau plase de muste, acestea sunt destinate a fi prima linie de aparare a casei noastre impotriva insectelor purtatoare de microbi

Dar care a fost oare germenele acestui concept de a folosi materiale textile sau metalice cu o tesatura suficient de mica pentru nu permite insectelor sa intre, dar sa permita in acelasi timp aerului sa circule?

Daca ne intoarcem in timp, primele mentiuni pe care le gasim legate de plasele de insecte conventionale le gasim in 1832, cand termenul “tesaturi de sarma pentru ferestre” a aparul in publicatia American Farmer (Fermierul american). In 1836 a aparut un anunt publicitar pentru “plasa de sarma pentru ferestre” in directorul american, Boyd’s Blue Book (Cartea albarstra a lui Boyd).

publicatie despre plase de insecte

Boyd’s Blue Book: prima mentiune comerciala despre plase de insecte din 1836

In 1839, plasele de insecte au fost prezentate la Quinci Hall, in portul orasului Boston, o piata foarte dezvoltata din vremea respectiva.

Plasele de insecte intra in atentia publicului

In 1861 compania Gilbert, Bennett and Company producea site din plasa de sarma pentru procesare alimentara. Un angajat a realizat ca tesatura poate fi vopsita gri si vanduta ca si protectie pentru ferestre. Produsul a devenit un succes rapid. Datorita acestui succes, contributia Gilbert & Bennet in dezvoltarea economica a orasului Redding, Connecticut a fost uriasa. Orasul are un centru cultural in numele lor (cu pagina pe Facebook).

plasa de insecte

In 1868 a fost facuta o cerere de brevet de inventie in SUA de catre Bayley si McCluskey pentru un ecran de protectie a acoperisului vagoanelor de tren, care permitea aerisirea si prevenea intrarea “scanteilor, cenusii, prafului, etc.” in vagoanele de pasageri.

In 1874, E.T. Barnum Company din Detroit, Michigan, USA facea reclama plaselor ce erau vandute la metru patrat. Se pare ca in perioada respectiva ecranele de protectie a ferestrelor proiectate special pentru a preveni intrarea insectelor inca nu erau patentate in Statele Unite. Pana in 1900 au fost brevetate cateva inovatii legate de designul ecranelor de protectie pentru ferestre. Deja in perioada anilor 1950 bolile cauzate de paraziti din Statele Unite erau in mare eradicate, partial datorita raspandirii pe scara larga a plaselor de insecte.

In prezent plasele de insecte sunt foarte diferite fata de cele din perioadele amintite. Sunt folosite in domeniul industrial, comercial sau rezidential. Eficienta lor este mult superioara, la fel putem spune si despre rezistenta si aspectul estetic al acestora. Un lucru important de retinut: odata cu cresterea complexitatii acestora a aparut si nevoia consultarii unui specialist pentru a face o alegere si o montare eficienta. Pe www.analkodoors.ro puteti gasi o multitudine de modele si aveti posibilitatea de a apela la sfatul expertilor nostri.

  1. AlexandruAlexandru10-21-2015

    interesant articol…

Leave a Reply

Usi de garaj, usi metalice, rulouri exterioare - www.analkodoors.roUsi de garaj, usi metalice, rulouri exterioare - www.analkodoors.ro
RomaniaEnglishGermanEgypt