Care sunt avantajele procesului de anozidare?

anodizare1

Cu fiecare aspect al producției și manufacturii, vor exista mereu un mod bun și un mod mai puțin bun de a-ți anodiza aluminiul. Factorii atenuanți includ atât grosimea, cât și calitatea procesului anodic. Învelișurile mai subțiri vor avea un nivel mai scăzut de protecție raportat la ”abuzul” fizic.

Cu cât învelișurile anodice vor fi mai groase, cu o calitate superioară, cu atât mai mult vor dura și îți vor proteja produsele de aluminiu de la a se uza rapid sau de la a se distruge. Simplu.

Finisajul unic al anodizării(eloxării) este singurul din industria metalieră ce satisface fiecare factor care trebuie luat în considerare atunci când alegem un finisaj din aluminiu de înaltă performanță:

1. Durabilitate

Cele mai multe dintre produsele anodizate au o durată de viață foarte lungă și oferă avantaje și pe partea economică prin mentenanța scăzută și reducerile salvate. Anodizarea(eloxarea) este un finisaj reactant care este integrat cu stratul de aluminiu de dedesubt pentru o lipire totală și o adeziune nemaiîntâlnită.

2. Stabilitatea culorii

Straturile anodizate(eloxate) pentru exterior oferă o stabilitate foarte bună în cazul culorilor pentru razele ultraviolete, nu se ciupesc sau decojesc și sunt foarte ușor de refăcut.

3. Mentenanță ușoară

Zgârieturile și uzura din fabricație, mânuirea, instalarea, curățarea murdăriei sunt aproape inexistente. Clătirea sau curățarea cu apă și săpun vor readuce de cele mai multe ori suprafața anodizată(eloxată) la aspectul ei original. Produsele de curățare mai abrazive pot fi folosite pentru depozitările mai dificil de curățat.

4. Estetica

Anodizarea(eloxarea) oferă un număr crescut  de alternative în ceea ce privește strălucirea și culorile și minimizează sau chiar elimină variațiile de culori. Spre deosebire de alte finisaje, anodizarea oferă șansa aluminiului de a-și păstra aspectul metalic.

5. Costul

Un cost inițial mai scăzut pentru finalizare, combinat cu o mentenanță aproape inexistentă face ca anodizarea(eloxarea) să fie o investiție cum nu se poate mai bună pe termen lung.

6. Sănătate și siguranță

Anodizarea(eloxarea) este un proces sigur, care nu dăunează sănătății umane. Un finisaj anodizat este stabil chimic, nu se va descompune, este non-toxic și rezistent până la punctul de topire al aluminiului.

Din moment ce procesul de anodizare este o întărire a procesului deja existent în natură, cel de oxidare, nu este riscant, nu produce daune sau deșeuri care ar putea afecta mediul înconjurător.

7. Rezistența

Suprafața anodizată a aluminiului este mult mai dură decât cea a aluminiului normal, plasându-se după diamant (ce și-a câștigat acest rol datorită structurii  sale cristaline).

analko-anodizare

  • Avantajele procesului de anozidare(eloxare)

Aluminiul anodizat(eloxat) are diferite avantaje pe care aluminiul obișnuit nu le are. Aluminiul anodizat are suprafață mult mai poroasă, ceea ce oferă posibilitatea adezivilor, lubrifianților și vopselelor să fie absorbiți în aliaj mult mai ușor. Are de asemenea o mai bună protecție naturală împotriva coroziunii și uzurii datorită suprafeței mai dure și stratului gros de oxid care îl înconjoară. Anodizarea(eloxarea) previne aluminiul de la crăpături sau decojiri cauzate de folosirea constantă.

Deși nu vor proteja componentele de aluminiu perfect de condițiile meteorologice, diferența între mentenanța și necesitatea de a reaplica straturi peste straturi folosind învelișuri organice este imensă. În final, anodizarea(eloxarea) aluminiului este un proces foarte curat și cele mai multe deșeuri pot fi reciclate și folosite pentru a produce alte bunuri.

Finisajele anodizate(eloxate) refăcute pot avea o durată de viață de 20 de ani, ceea ce depășește cu mult pe cea a unui înveliș făcut din vopsea organică non-volatilă. Mai puternică decât vopseaua pulbere, anodizarea(eloxarea) este ideală pentru zonele de ”trafic intens” sau folosire deasă a produselor, deoarece învelișul nu va suferi modificări de la contactul fizic sau de la componenții chimici duri. Nu va fi afectat nici de razele soarelui, razele UV fiind principala cauză pentru care învelișurile se degradează.

  • Dezavantajele procesului de anozidare(eloxare)

Deși anodizarea(eloxarea) este în general un lucru benefic, are cu siguranță seria ei de dezavantaje.

Aluminiul anodizat(eloxat) are o conductivitate termică mult mai mică decât cel obișnuit, făcându-l un material nepotrivit pentru vasele de gătit. Conductivitatea scăzută termică poate face ca aluminiul anodizat să crape atunci când este expus la temperaturi care trec de 80 de grade Celsius.

Marele dezavantaj al anodizării(eloxării) aluminiului este lipsa de rezistență chimică a materialului. După o expunere îndelungată la substanțele corozive, un înveliș anodic poate să se dezintegreze. Zonele urbane sunt în general susceptibile la acest fel de risc, deoarece poluanții din aer pot face ca materialele clădirilor să se distrugă mult mai repede.

Gama limitată de culori poate fi un alt impediment, deoarece chimicalele folosite în anodizare(eloxare) nu permit o foarte mare variabilitate, fiind destul de limitat în alegerea culorii pentru următorul tău proiect sau produs.

Aplicațiile anodizării aluminiului

Anodizarea(eloxarea) aluminiului are o gamă largă de întrebuințări economice și diverse aplicații ale consumatorilor, într-o paletă extinsă de industrii.

Beneficiile aduse de acest finisaj puternic și rezistent se regăsesc în industria aeroplanelor și a produselor automotive. Proiectele de arhitectură și construcții incorporează de cele mai multe ori aceste materiale întărite (prin anodizare) în structurile lor externe. Multe componente sunt folosite în bunurile cu care intrăm în contact zi de zi, electronicele industriale fiind îmbunătățite prin acest proces valoros. De la sateliții care orbitează în jurul Pământului (și sunt protejați de impactul cu segmente mici de meteoriți) până la cele mai mici aparate și elemente decorative din casele noastre, potențialul produselor create prin anodizare(eloxare) sunt practic, infinite.

Acest tratament îmbunătățește rezistența și esteticul produselor de aluminiu datorită mentenanței ușoare, vieții lungi în orice condiții, fie că vorbim de spații dinăuntrul casei sau de elementele exterioare ale clădirilor, făcând din anodizare(eloxare) un proces avantajos pentru orice produs ai dori să cumperi.

Leave a Reply

Usi de garaj, usi metalice, rulouri exterioare - www.analkodoors.ro
RomaniaEnglish